Chillere

Chillerele sunt echipamente utilizate pentru răcirea apei sau a unui agent termic în diverse aplicații industriale, comerciale sau de climatizare. Acestea funcționează prin preluarea căldurii dintr-un sistem sau proces și eliminarea acesteia într-un mediu extern, menținând astfel o temperatură controlată și stabilă.

Chillerele sunt alcătuite în principal din următoarele componente:

Compresor: Acesta este elementul central al chillerului și este responsabil de comprimarea fluidului refrigerant. Compresorul crește presiunea și temperatura fluidului refrigerant, generând un vapor de înaltă presiune și temperatură.

Evaporator: Aici are loc transferul de căldură între apa sau agentul termic care trebuie răcit și fluidul refrigerant. Vaporul refrigerant absorbe căldura din sursa de răcire, se evaporă și se transformă într-un vapor de joasă presiune și temperatură.

Condensator: Vaporul refrigerant rezultat în evaporator este trimis în condensator, unde se face transferul de căldură către mediul extern (de exemplu, aerul sau apa de răcire). Vaporul refrigerant se condensează și se transformă într-un lichid de înaltă presiune.

Supapă de expansiune: Aceasta reglează fluxul de lichid refrigerant către evaporator. Supapa de expansiune reduce presiunea și temperatura lichidului refrigerant, pregătindu-l pentru a intra din nou în evaporator și a începe ciclul de răcire.

Chillerele pot fi clasificate în funcție de tipul de compresie utilizat: chillere cu compresie mecanică (cu compresoare cu piston sau cu șurub) sau chillere cu compresie termică (cu absorbie sau cu adsorbie). De asemenea, pot utiliza diferite tipuri de refrigeranți, cum ar fi freonii sau alternativele ecologice mai noi.

Chillerele sunt utilizate într-o gamă largă de aplicații, inclusiv în industria de proces, pentru răcirea echipamentelor sau a proceselor industriale, în sistemele de climatizare centralizată pentru răcirea clădirilor comerciale și rezidențiale, în industria alimentară pentru răcirea produselor și în multe alte domenii în care controlul temperaturii este esențial.

Ne poți contacta utilizând formularul de mai jos: